08/02/2017

Carta oberta sobre el programari lliure

Free Software, Octave, GNU

Josep Sanz

Fa temps que em plantejo si faig bé fent programari lliure o si simplement és una manera de fer el "primo".

Per a alguns, fer programari lliure és regalar la feina i el coneixement, però per aquesta regla de tres, si no fem que el coneixement sigui lliure, llavors estarem promovent una societat on només els que tenen diners poden obtenir coneixement, sota el meu punt de vista totalment erroni, tot i que molts promouen aquest tipus de coses sense saber el que estan promovent.

Tot això és curiós, perquè quan un té fills, els ensenya a compartir, a ajudar al qui té al costat i en definitiva, a ser bona persona, però quan es fan grans, llavors els obliguem a canviar el xip i els convertim en anàrquics (és a dir, el meu és meu i el teu és meu).

Avui, he llegit una notícia que no és nova, però que cada vegada que la llegeixo, em torno a emprenyar. Es tracta del projecte GNU Octave. Aquest programari, àmpliament usat en entorns educacionals, està en la ruïna econòmicament parlant. El seu principal desenvolupador, John W. Eaton, està buscant feina per poder pagar les factures. Per als que no coneguin aquest programari, només cal dir que és el reemplaçament lliure de Matlab.

I ara em dirigeixo als senyors (amb corbata moltes vegades) que prenen decisions: ¿no seria més correcte pagar a aquesta persona perquè faci millores en Octave, que estar pagant llicències de Matlab? ho dic perquè d'aquesta manera, els diners que actualment s'estan gastant en llicències i que només permeten l'ús a un nombre limitat de persones i durant un nombre limitat de temps, el podrien gastar en pagar al desenvolupador en fer millores per Octave. D'aquesta manera, tindrien un programari el qual el podria fer servir totes les persones i durant el temps que desitgin, a més de poder aprendre gràcies al fet que es proporciona el codi font...

Simplement, us animo a que llegiu la notícia i que si podeu, feu un donatiu.

  • https://lists.gnu.org/archive/html/help-octave/2017-02/msg00062.html
I per si voleu més info:
  • https://es.wikipedia.org/wiki/GNU_Octave
  • https://www.gnu.org/software/octave/
P.D.: això no és una guerra contra MatLab, sinó que en general, cal donar suport al programari lliure i al coneixement lliure perquè la societat evolucioni.


Línies de XML
52,626
Línies de PHP
14,125
Línies de JS
6,289
Línies de T2T
3,499
Línies de XSLT
2,652
Línies de SQL
1,675